Curs online „Avertizorii de integritate”: Învață cum să devii avertizor de integritate și află cine îți poate oferi protecția necesară


0 Comentarii

Oficiul Avocatului Poporului, partenerul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) în implementarea Proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, a lansat un curs de instruire online pentru avertizorii de integritate.

Astfel, utilizatorii vor învăța cum se face o dezvăluire a practicilor ilegale și care este specificul avertizărilor de integritate în sectorul privat și în cel public, ce ilegalități pot fi dezvăluite, precum și care sunt garanțiile de protecție pentru cei care semnalează corupția și ilegalitățile din instituțiile în care muncesc. Totodată, cursul ghidează și angajatorii din instituțiile publice și private, oferind informații despre competențele și obligațiile instituțiilor implicate în funcționarea mecanismului avertizărilor de integritate.

Platforma, disponibilă în limbile română și rusă, este destinată angajaților atât din sectorul public, cât și cel privat. Mai mult, aceasta este accesibilă și persoanelor cu deficiențe de văz. Cursul online „Avertizorii de integritate” a fost lansat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

Amintim că, Oficiul Avocatului Poporului este instituția care asigură protecția avertizorilor de integritate și se poate sesiza din oficiu, atunci când dezvăluirile privind practicile ilegale sunt făcute publice. Astfel, Avocatul Poporului poate cere angajatorului să înceteze intimidările și răfuielile față de avertizorii de integritate și, după caz, poate reprezenta în instanță interesele avertizorilor de integritate, precum și depune concluzii sau opinii pe cazurile care se află deja pe rol.

Avertizorii de integritate pot solicita protecția Oficiului Avocatului Poporului prin poșta electronică: ombudsman@ombudsman.md, prin completarea unei cereri online pe pagina oficială a Oficiului Avocatului Poporului sau la numărul de telefon (+373) 60002657.

Recent, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, CAPC a lansat Proiectul „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, pentru fortificarea instituției avertizorilor de integritate, prin aplicarea corectă a legislației și sporirea rolului  acestora. În cadrul proiectului sunt organizate mai multe instruiri pentru reprezentanții sectorului justiției, implicați în examinarea dezvăluirilor practicilor ilegale și descurajarea/sancționarea acțiunilor de răzbunare în privința avertizorilor de integritate. Totodată, experții CAPC, dar și Oficiul Avocatului Poporului, vor consilia și reprezenta avertizorii de integritate în fața angajatorilor și în instanțele de judecată, asigurându-le astfel protecția necesară.

 

0 Comentarii

Nu sunt comentrii pentru publicația dată!

Expediază comentariu