Interviuri

Lista publicațiilor sortate după cele recente

23

Feb

Ada Șimon, Oficiul Avocatului Poporului: „Este de datoria fiecărui cetățean onest să se implice în combaterea corupției, pentru binele societății”

Într-un interviu pentru www.avertizori.capc.md, Ada Șimon, șefa direcției gestionarea și investigarea cererilor din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, a vorbit despre necesitatea de a consolida și a promova instituția avertizorului de integritate și ce trebuie să facem pentru a obține protecție din partea Oficiului Avocatului Poporului, dacă suntem supuși acțiunilor de răzbunare după ce am făcut o dezvăluire a practicilor ilegale în interesul societății. De asemenea, Ada Șimon vorbește și despre importanța dezvăluirii practicilor ilegale sau actelor de corupție, nu doar din instituțiile publice, dar și din cele private. Interviul a fost realizat în cadrul Proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), și finanțat de UK aid, cu suportul Guvernului Marii Britanii.

09

Dec

Judecătorul Ion Chirtoacă: Avertizorii de integritate apără un interes public și nu trebuie confundați cu turnătorii din perioada sovietică, care urmăreau scopuri personale

„Trebuie să oferim exemple concrete în care avertizorii de integritate au fost protejați, iar cazurile de răfuială și răzbunare să fie taxate dur”. Într-un interviu pentru www.avertizori.capc.md, judecătorul Ion Chirtoacă a vorbit despre (ne)funcționarea Legii privind avertizorii de integritate, dar și necesitatea consolidării instituției avertizorilor de integritate, rolul căreia este de a proteja persoanele care dezvăluie ilegalități sau acte de corupție din instituțiile publice/private în care activează. Potrivit lui Ion Chirtoacă, este important ca legea să fie interpretată corect și aplicată efiient. În acest sens, în cadrul Proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, se organizează cursuri de instruire pentru judecători, procurori și avocați. Proiectul este implementat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, și finanțat de UK aid, cu suportul Guvernului Marii Britanii.

16

Nov

Lilia Ioniță: „Frica” față de potențialele „răzbunări” din partea angajatorului nu trebuie să fie un impediment în dezvăluirea practicilor ilegale

Coordonatoarea proiectului „Consolidarea integrității publice în Republica Moldova”, Lilia Ioniță, explică ce rol au avertizorii de integritate, cine ar trebui să-i protejeze, dar și care este procedura de dezvăluire a actelor de corupție și a ilegalităților din cadrul instituțiilor. „Oamenii trebuie să înțeleagă că ilegalitățile nu trebuie trecute sub tăcere. Or, indiferența și tăcerea naște monștri. Întrebarea retorică „Unde-i miliardul?” nu ar fi existat, dacă cineva din cercul celor implicați spărgea tăcerea și făcea dezvăluiri privind jaful și escrocheriile ordinare din sistemul bancar”, susține experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC).